Portobello burger

Si vegetarián a chceš si pochutiť na poriadnom burgeri? Žiaden problém, portobello ti určite vyčarí úsmev na tvári. Ak ho ešte doladíš správnou whisky a chutným feta syrom, budeš mať o skvelý zážitok postarané za pár minút. Neveríš? Poď ho vyskúsať.

Budeme potrebovať:

  • 0,08 l Nestville Blended whisky
  • Burger žemľu
  • Portobello šampiňóny
  • Červenú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Feta syr
  • Vajíčko
  • Hrsť rukoly
  • Paradajku
  • Olivový olej
  • Ocot
  • Soľ
  • Korenie
  • Čerstvú bazalku
  • Petržlenovú vňať
  • Majonézu
  • Paprikové chilli pesto

Príprava ti veľa času nezaberie. Burger máš určite hotový do 30 minút. Najskôr si ale priprav všetky suroviny. Umytú cibuľu a paradajku nakrájaj na kolieska. Rovnako rozkroj žemľu a očisti šampiňóny. Do menšej misky vlej olivový olej, 0,04 l Nestville whisky, pridaj pretlačené strúčiky cesnaku a marinádu poriadne rozmiešaj. Následne ňou potri pripravené šampiňóny, hlavne zo spodnej strany. Takto pripravené ich môžeš opiecť z oboch strán na strednom plameni. Pomedzi to si môžeš pripraviť whisky dip. Stačí, ak zmiešaš vo väčšej miske majonézu, paprikové chilli pesto, nadrobno nakrájanú bazalku s petržlenom a ďalšou 0,04 whisky. Pridaj korenie so soľou a ešte raz dip poriadne premiešaj.

Ak sa už portobello šampiňóny pekne pražia, môžeš sa pustiť do prípravy vajíčka. Vezmi si menší hrniec s vodou a vlej doň pár kvapiek octu. Akonáhle začne voda vrieť, stíš plameň na minimum a do vody rozbi celé vajíčko. Lyžičkou jemne obal žĺtko bielkom a nechaj ho takto variť maximálne dve minúty.

Na suchej panvici si ešte opeč žemľu do chrumkava a môžeš sa pustiť do vrstvenia. Spodnú časť potri pripraveným whisky dipom, ulož hrsť rukoly a nakrájanú paradajku s cibuľou. Teraz je čas na opražené portobello, feta syr a pošírované vajíčko, ktoré môžeš zľahka prepichnúť. Krásne sa ti roztečie a burgeru dodá šťavnatosť. Na záver už len prelož vrchnou časťou žemle, ktorú len zľahka potrieš pripraveným dipom. Burger odporúčame podávať s čerstvými hranolkami a whisky omáčkou.