Si vegetarián a chceš si pochutiť na poriadnom burgeri? Žiaden problém, portobello ti určite vyčarí úsmev na tvári. Ak ho ešte doladíš správnou whisky a chutným feta syrom, budeš mať o skvelý zážitok postarané za pár minút. Neveríš? Poď ho vyskúsať.
Budeme potrebovať:
- 0,08 l Nestville Blended whisky
- Burger žemľu
- Portobello šampiňóny
- Červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- Feta syr
- Vajíčko
- Hrsť rukoly
- Paradajku
- Olivový olej
- Ocot
- Soľ
- Korenie
- Čerstvú bazalku
- Petržlenovú vňať
- Majonézu
- Paprikové chilli pesto
Príprava ti veľa času nezaberie. Burger máš určite hotový do 30 minút. Najskôr si ale priprav všetky suroviny. Umytú cibuľu a paradajku nakrájaj na kolieska. Rovnako rozkroj žemľu a očisti šampiňóny. Do menšej misky vlej olivový olej, 0,04 l Nestville whisky, pridaj pretlačené strúčiky cesnaku a marinádu poriadne rozmiešaj. Následne ňou potri pripravené šampiňóny, hlavne zo spodnej strany. Takto pripravené ich môžeš opiecť z oboch strán na strednom plameni. Pomedzi to si môžeš pripraviť whisky dip. Stačí, ak zmiešaš vo väčšej miske majonézu, paprikové chilli pesto, nadrobno nakrájanú bazalku s petržlenom a ďalšou 0,04 whisky. Pridaj korenie so soľou a ešte raz dip poriadne premiešaj.
Ak sa už portobello šampiňóny pekne pražia, môžeš sa pustiť do prípravy vajíčka. Vezmi si menší hrniec s vodou a vlej doň pár kvapiek octu. Akonáhle začne voda vrieť, stíš plameň na minimum a do vody rozbi celé vajíčko. Lyžičkou jemne obal žĺtko bielkom a nechaj ho takto variť maximálne dve minúty.
Na suchej panvici si ešte opeč žemľu do chrumkava a môžeš sa pustiť do vrstvenia. Spodnú časť potri pripraveným whisky dipom, ulož hrsť rukoly a nakrájanú paradajku s cibuľou. Teraz je čas na opražené portobello, feta syr a pošírované vajíčko, ktoré môžeš zľahka prepichnúť. Krásne sa ti roztečie a burgeru dodá šťavnatosť. Na záver už len prelož vrchnou časťou žemle, ktorú len zľahka potrieš pripraveným dipom. Burger odporúčame podávať s čerstvými hranolkami a whisky omáčkou.



